english

Superstar GENT logo PNG

Gerard Valkhof

Oprichten radiostation in 1979 :
Radio DJ  Gerard Valkhof was werkzaam bij Radio Atlantis Gent.

Na een interview met de krachtpatser John Massis (+) werd besloten om samen een eigen radiostation op te starten.

Het motief voor het opstarten van een radiostation was dat volgens hen in Gent geen enkele radio te beluisteren was die kwaliteit bracht. John Massis had reeds enkele keren gemeld via de BRT dat het volk meer recht zou moeten hebben op vrije meningsuiting & populaire muziek . In een café ergens in West Vlaanderen kon het tweetal voor 50.000 BF twee platendraaiers, een cassettedeck, een mengpaneeltje en een 5 Watt-zender op de kop tikken.Het beginkapitaal werd door John Massis voorgeschoteld die ook financieel verantwoordelijk was in de beginperiode.

John Massis

John Massis

Eerste studio

Eerste materiaal

Er werd gekozen voor de naam “Superstar” , wat nogal logisch is , namelijk John Massis  was zelf het levende bewijs van een “Superstar”.

De allereerste testuitzending was op 10 oktober 1980. Men vertelde toen op de radio “Uw Gentse Vrije Radio vanuit Brussel “. Dit omdat het uiteraard illegaal was om uit te zenden.


Om de speurders van de toenmalige RTT nog wat meer te misleiden werd een postbus adres te Ruiselede opgegeven. (nvdr: het befaamde “postbus 80 – 8080 Ruiselede” met het gelijknamige radioprogramma)

Superstar_5

Superstar badge

Na enkele test te hebben gedaan op frequenties 100,00 MHz en 101,00 MHz werd vanaf 1983 definitief gekozen om het signaal te verspreiden via 102,30 MHz. Men bleef uitzenden op deze frequentie tot de legalisatie eind jaren tachtig. Dan werd de FM frequentie 107,70 MHz toegewezen aan Radio Superstar.


Start 1980 :

In het begin werd enkel een paar uur per week uitgezonden .

Eind oktober 1980 schakelde men over op een wekelijks programma van vijf uur iedere woensdag. De eerste medewerkers waren meestal vrienden en familieleden.

De zender was een 5 Watt stentor in een klein bakje en de zendantenne was op het balkon op de 17e verdieping van een appartementsgebouw gemonteerd. Door het vele beton van het gebouw , was Radio Superstar toen enkel in het zuidwestelijk gedeelte van Gent te ontvangen.

Een tijdje droeg de zender dan ook de naam Radio Superstar Drongen.

Lidkaart Drongen PNG
Radio Superstar kende ook heel wat moeilijke periodes.

Reeds in 1980 nam de toenmalige RTT de 5 Watt zender in beslag.

In december 1982 werd de in gebruik genomen 50 Watt Pascal- kristal gestuurde zender, verzegeld. Reden, er waren klachten dat de luchtvaartband werd gestoord, maar enkele  dagen later werd de zender terug vrijgegeven. Hierbij de krantenknipsels van kranten “Het Volk” en “Nieuwsblad”, in die tijd “groot nieuws” .

De PASCAL 50 Watt FM zender .Gebruikt tot 2004

De PASCAL 50 Watt FM zender, gebruikt tot 2004 , al dan niet met een booster voor extra vermogen.

Krantknipsel december 1982-2Krantknipsel december 1982Uitzendgebied

Activiteiten :

De inkomsten van Radio Superstar waren in het begin afkomstig van lidkaarten en Drive-In Shows. Er was wel toen altijd wel een groothandel te vinden, die in ruil voor het vernoemen van de naam op de radio, financiële steun gaf.

Er zijn ook activiteiten georganiseerd zoals autozoektochten, wandeltochten, fietstochten, playback- en soundmixwedstrijden, sportevenementen, enz….

Jaarlijks werd er een groot fan bal georganiseerd met een groot eetfestijn en optredens van bekende Vlaamse en Nederlandse artiesten .

06
super_nacht

Ook werden allerhande hulpacties georganiseerd zoals Mensen Helpen Mensen. Dit was een geldinzamelactie voor mensen uit de regio die het financieel moeilijk hadden. Deze actie heeft met groot succes zes maal plaats gevonden.

Legale zendvergunning :

Wegens een decreet voor vrije radio’s in Vlaanderen begin 1983, diende men om een zendvergunning te bekomen een dossier op te stellen met de gebruikte apparatuur en een lijst van medewerkers .

Dit bleek echter niet eerlijk te verlopen want alle medewerkers kregen toen een PV Pro-Justicia en werden veroordeeld tot een geldboete en zes maanden voorwaardelijk wegens etherpiraterij.

Storm en zendantennes :

Tijdens de januaristorm begin jaren negentig brak de dertig meter hoge zendmast af op onze locatie Groene vallei. Alleen de antennekabel hield de afgeknapte mast vast over de rand van het 50 meter hoge appartementsgebouw. Het bestuur koos toen voor een stormbestendige opstelling en verhuisde de zender en antenne naar een 68 meter hoog appartementsgebouw aan de Gentse Watersportbaan.

Antennemast op linker flatgebouw Watersportbaan Gent

Antennemast op linker flatgebouw Watersportbaan Gent

gent-neermeerskaai02

Close Up van antennemast met dipoolantennes

Deze opstelling werd tot het einde gebruikt. De link tussen zender en de studio werd verwezenlijkt door een gehuurde audio-telefoonlijn.

Ondertussen werd het uitzendschema uitgebreid naar een dag programmatie van 8:00 u tot 20:00 u.

In den beginne 1982 ,Frans Van Damme - Bobby James - Gerard Valkhof

In den beginne 1982 ,Frans Van Damme – Bobby James – Gerard Valkhof

De toenmalige medewerkers waren Gerard Valkhof, Erwin De Gooyer, Bobby James, Bieke, Frans Van Damme, Ton Scheldeman, Bart Jacobs, Ad Van Zeil, Peter Van Landen, Koen Crucke, Danny Sinclair en vele anderen. Later kwamen er ook nog enkele vrouwelijke stemmen bij. Zoals Lily Castel en Inge Van Hessen .

Inge Van Hessen - 1992

Inge Van Hessen (Foto 1992)

Radio Superstar mag dan zeker de naam dragen van de enige Vlaamse vrije radio, die op een moment meer vrouwelijke medewerkers telde dan mannelijke medewerkers.

Radio en televisie :

In 1982 meldde stichter John Massis om een TV-station te beginnen. De pers werd aangeschreven en Radio Superstar werd toen prompt omgevormd tot Radio Televisie Superstar (RTS).

Krantknipsel RTS 1982

Televisie-uitzendingen zijn er echter nooit geweest, toch bleef het station nog een tijdje onder “RTS “uitzenden.

Eind 1982 wordt besloten om terug met de benaming Radio Superstar uit te zenden en de frequentie 102,30 MHz werd toen gedeeld met Radio One.

Alszo werden de onderhoudskosten van zender, antenne en studio’s gedrukt. Radio Superstar verzorgde de uitzendingen van 7:00 tot 19:00uur. Radio One nam de resterende 12 uur over.

Team bij maandelijkse vergadering (1986 )

SIS sticker PNG

JAREN 90 :

Eind jaren tachtig tekenden beide radiostations een contract met de Franse keten SIS (Station Indépendante Satélite). Na het faillissement van de keten besloten One en Superstar hun eigen weg in te slaan.  SIS sticker PNG

Er volgde toen gedurende vijf jaar een moeilijke periode voor Radio Superstar omdat ongeveer de helft van de medewerkers en vertegenwoordigers zich aansloten bij Radio One, dat verhuisde naar een nieuwe locatie en de naam Radio SIS bleef gebruiken op 102.8 MHz FM . Deze zender richtte zich toen tot dance-music en zou later omgedoopt worden tot Topradio.

Radio Superstar bleef uitzenden in dezelfde studios en kreeg met de zendvergunning 24u op 24u de frekwentie 107.70 Mhz toegewezen.

De nieuwe slogan ” je hoort ons elke dag” klonk door menig huiskamer.

  super_20foto

De jaren 2000 :

De frekwentie 107.7 ,werd voor de 2e maal gedeeld. Studentenradio UrGent gebruikte de avond- en nachturen. Deze samenwerking duurde tot wanneer UrGEnt zijn eigen frekwentie toegewezen kreeg in 2004.

Begin juli 2003 was Radio Superstar nog de enige overblijvende volledig onafhankelijke stadsradio van Gent. Het bestuur besliste toen om de radio te vernieuwen. Na jaren met de slogan ‘Je hoort van ons elke dag’ door het leven te gaan, was het begin van de grote vakantie een ideaal moment om het eindelijk allemaal eens over een andere boeg te gooien. Er werd toen beslist om de slogan “De kracht Van Muziek” te gebruiken.

Ook de programmatie werd aangepast. Radio Superstar werd tijdens de week “De Nieuwsradio”. De hele dag door was er non stop muziek met een 4-tal nieuwsflitsen per uur uit binnen- en buitenland te horen. Tussen 12:00 en 13:00 was er “Middagpauze” met Gents Nieuws en tussen 13:00 en 16:00 presenteerde John Van Den Driessche (+) het programma de “Kracht Van De Middag”, een programma boordevol nieuws, items, prijzen en muziek.

In het weekend waren er van ’s morgens vroeg tot middernacht live programma’s te horen gaande van oldies op zondagmiddag, dance op zaterdagavond, uptempo op zaterdagavond en holebi programma’s op zondagavond. Er werd een nieuw jinglepakket aangekocht. Zowat 80% van de oude jingles werden toen definitief geklasseerd.

Uitzendstudio gebruikt door Superstar, Radio One en SIS in de jaren 90. Deze is gebruikt tot 2004

Uitzendstudio gebruikt door Superstar, Radio One en SIS in de jaren 90. Deze is gebruikt tot 2004

Einde van een radioperiode :

Wegens de hevige concurrentie van nationale en regionale stations , werd begin 2004 het plan opgevat om de radio te vernieuwen en de naam te veranderen in SunFM.

Echter de heersende crisis hadden de inkomsten van de laatste maanden zodanig bepaald, dat  er snel diende gezocht naar een nieuwe radiopartner .

En op zondag 19 april 2004 was het definitief gedaan met Radio Superstar. Na een “laatste uur”  begon om 12:00u de programma’s van MaevaFM . Enkel een technieker bleef om alles draaiende te houden.

Bij de nieuwe vergunningen kreeg Superstar de frekwentie 104.9 toegewezen en kwam het persbericht “Superstar gaat uitzenden op 104.9 en dat vanaf 27 mei 2004”.

Echter de samenwerking met Maeva FM op 104.9 MHz was van korte duur en de directie  besloot definitief de knop om te draaien,….

Superstar in het radiolandschap :

Radio Superstar Gent 107,70 FM was de laatste onafhankelijk radio in Gent en was een begrip in de radiowereld. Het radiostation draaide steeds op eigen krachten en was dus onafhankelijk van derden of ketenvorming. Radio Superstar evolueerde van een familieradio in de jaren 80/90 naar een nieuwsradio waar de muziek werd afgewisseld met nieuws, weer en sport.

Oktober 2014 : Radio Superstar  is terug als webradio via internet 

De mogelijkheid van Superstar medewerkers van het eerste uur, om het station via internet weer leven in te blazen is een feit .

Oud medewerker Danny Van Dyk  start met de eerste internetuitzending in oktober 2014 .
Vanaf begin 2015 komt Erwin De Gooyer terug erbij en wordt in overleg  met een vaste weekend programmatie gestart . Ook een website www.radiosuperstar.be en een facebookpagina wordt opgericht .

Dat jaar komt ook Gerard Valkhof erbij , die enerzijds programmamaker is en anderzijds zorgt voor de financieele inbreng .

Door de heropstart melden zich meer en meer oud medewerkers ,…  Bert Van Holmen , Frank De Jaegher , Jos Vermeulen (Luc Pauwels), Patrik de Batzelier , .Joost De Ridder , Franky De Batzelier , Bart Jacobs,…

Ook worden nieuwe medewerkers aangetrokken , waaronder Maarten De Wit , Rob Van Roy, Peter De Groot , Rob Van Daele ,….

Vanaf september 2015 , wordt gestart met 24 uur muziek per dag .  Van maandag tot vrijdag een non stop radio met hits van de voorbije 50 jaar en in het weekend gepresenteerde programma’s .

Regelmatig is er ook een themaweekend (zie mixcloud Radio Superstar  voor het herbeluisteren van deze programma’s ).

In 2018 wordt de facebookpagina uitgebreid met ” Radio Superstar Facebook groep” . Joost De Ridder  zet zich hiervoor in als moderator .

1 augustus 2019 : Stop internet uizendingen :

Omwille van een te klein aantal luisteraars en de financieële kost die hier tegenover staat (ondermeer Sabam ), wordt besloten eind juni 2019 om de uitzendingen stop te zetten per  1 augustus 2019 .

Het eventueel verder zetten van de radio door andere medewerkers wordt geopteerd …..

10 september 2019 : Herstart met nieuw team (New Superstar) :

De radio wordt door medewerkers in eigen beheer heropgestart .

Radio historiek

10 oktober 1980 : Eerste FM uitzending .

19 april 2004 : Stopzetting uitzending op FM

2014 –  2015  : Start uitzendingen via internet .  Weekendradio van vrijdagavond 22 uur  tot zondagavond 22 uur.

September 2015 : Start uitzendingen 24 uur per dag .

1 augustus  2019 : Stop uitzendingen op internet .

10 september 2019 : Herstart uitzendingen op internet door ander team

2 november 2020 : Start van een 2e kanaal Superstar Classics

Medewerkers 1980 – 2018

Ad Van Zeil Programmamaker 1983
Alain Programmamaker 1987
Alex De Teyger Journalist 1982
Bart Jacobs = Peter De Graaf Programmamaker 1981
Ben Van Brakel Programmamaker 1984
Bert Van Holmen Programmamaker 1987
Bieke Programmamaakster 1980
Bieke 2 Programmamaakster
Bobby James Programmamaker 1981
Christophe De Clercq Programmamaker 1999
Daniel Van Gent – Danny Sinclair Programmamaker – Jingleprodukties 1982
Danny De Graaf Programmamaker
Danny Van Daele Programmamaker – journalist 2000
Danny Van Dyck Programmamaker – technicus 1985
David Buysse Programmamaker 1985
Didier De Bie Programmamaker
Dimi Van Dam Programmamaker 2023
Dirk Dauw Programmamaker – journalist 1982
Dirk Van Dam Programmamaker
Dirk De Munter Programmamaker 2022
DJ Hans Medewerker IT
DJ Phil Programmamaker
DJ Kicken Programmamaker 2020
DJ Pascal Programmamaker 2021
Dr. Funk Programmamaker (en Radio One) 1982
Eddy Wouters Programmamaker 1995
Ed Van De Wal Programmamaker 1984
Ed Van Der Bank Programmamaker
Ed Van Essen Programmamaker 1982
Eddy De Boeck (+)
Erik Paelman Programmamaker – Promotie 1984
Erwin De Gooyer = Erwin De Smeytere Programmamaker – (zender)technicus 1981 – Directie Classics
Frank De Jaegher Programmamaker 1982
Franky De Batselier – Programmamaker – directie POP
Frank Thompson Programmamaker 1986
Frans Babbelaar (+) Programmamaker
Frans De Meyer (+) Programmamaker
Frans Van Damme Programmamaker 1982
Fred Van Reyn Programmamaker 1984
Frederik De Coninck Programmamaker
Frederik Van Malderen Programmamaker
Geert Willems Programmamaker 1985
Gerard Valkhof Oprichter-Sponsor – Programmamaker 1979
Gerrit Comhaire Publiciteit
Gerrit Van Delsen Programmamaker
Gerrit Van Oost Programmamaker 1984
Grace Programmamaakster 2000
Guido Roelandt Programmamaker
Hans Van Der Zwans Programmamaker 1981
Helmut Programmamaker 1986
Henk De Bruyn (+) Programmamaker 1983
Hugo Van Gendt Programmamaker
Inge Van Hessen Programmamaakster 1982
Jan Programmamaker 2020
Jan Geysen Programmamaker
Jan Van Gendt Programmamaker 1984
Jean Buyle Programmamaker – journalist
Jean Pierre De Maesschalck Office manager 1984
Jeanine Speeckaert Programmamaakster
Jo Junkfood (+) Programmamaker 1999
Jo Van Gelderen Programmamaker 1983
Johan Van Vlaanderen Programmamaker – webmaster ’90s 1995
John Massis (+) Direkteur – Programmamaker 1979
John Vandendriessche (+) Programmamaker
Johnny Van Hove = Mario De Vuyst Programmamaker – stationcalls 1985
Jonathan Jones Programmamaker
Joop De Vries Programmamaker
Joost De Ridder Programmamaker 1984
Jos Van Meer Programmamaker 1984
Jos Vermeulen Programmamaker 1982 –
JV (John) Studiotechnicus 1984
Kaz Robijn Programmamaker 1982
Kees Vaas Programmamaker 1979
Kenny Smet Programmamaker 2000
Koen Crucke Programmamaker 1982
Kurt Van Hoorebeke Programmamaker 1984
Lex Quincy Programmamaker 1983
Lien Heyrick Programmamaakster
Liesbet Van Damme Programmamaakster 1998
Lieven Buysse Programmamaker
Lily Castel Programmamaakster 1982
Linda Programmamaakster – studiotechnicus 1985
Lucky Jo Programmamaker 1986
Luc Van Massenhoven (+) Sportredacteur
Luk Filliers (Lucien) Promotieteam
Luc Pauwels (=Jos Vermeulen) Programmamaker 1982
Luk Van Tooren Programmamaker
Maarten De Wit Programmamaker 2015
Mandus De Vries Programmamaker 1985
Marc Jacobs Programmamaker
Mark Dekkers Programmamaker 1987
Mark Den Draaier Programmamaker 1984
Mark Muizeval Programmamaker
Mike (Country programma)vanaf 2023
Mike West Programmamaker 1982
Mireille & Inge Programmamaaktsers 1981
Nick Van Toren Programmamaker
Noël De Wolf (+) Studio – en zendertechnicus
Noël Van Driessche Programmamaker 1998
Patrick De Batselier Programmamaker – Directie Pop 2023
Patrick Van Landen Programmamaker 1985
Patrick van Landeghem Programmamaker 2019
Patrik Van Dam Programmamaker
Patriek Fakkel Programmamaker
Paul Van Landen Programmamaker 1984
Peter De Jong Programmamaker 1984
Peter De Groot Programmamaker 2016
Peter De Valk Programmamaker 2001
Peter (Van Acker) Technieker studio – Promotieteam 1982
Peter Van Hove Programmamaker
Peter Van Landen (+) Programmamaker 1982
Peter Van Tooren Programmamaker 1981
Peter Van Rens Programmamaker 1983
Phil Rodgers Programmamaker
Phil Watts Programmamaker 1984
Piet Vandevelde Studiotechnicus 1985
Piet Van der Vliet Programmamaker 1986
Robin West Programmamaker 1986
Rob Van Den Haute Programmamaker
Rob Van Roy Programmamaker 2015
Rob Van Daele Programmamaker 2016
Roel Lauwers Programmamaker
Roger Programmamaker
Ronny Masco Programmamaker
Ronny Van Zeeland Programmamaker
Ron Van Der Steen Programmamaker
Ron Van Veen Programmamker 2019
Rudy De Groot Programmamaker
Ruud Van Asse Programmamaker 1984
Ruud Van Velzen = Vic Ferringa Programmamaker 1984
Sarah Programmamaakster 1999
Saskia Hoste Programmamaakster
Sjanien Programmamaakster 1981
Sofie Programmamaakster 1981
Steven Leemans Programmamaker / studiotechnicus
Steven Waegenaer Programmamaker
Stevie Star Programmamaker 1986
Stijn Kenton Programmamaker 1982
Thibo Programmamaker 1998
Tom De Groot Programmamaker 1984
Tom Van Gampelaere Programmamaker 1999
Ton Scheldeman Programmamaker 1982
Vincent Programmamaker
Virgilia (Chantal) Programmamaakster- techniek
Walter Ertveldt Programmamaker – producer 1982
Wim Vermeer Programmamaker
Yves Dutch Programmamaker 1982
Yvette Verbauwen Programmamaakster

– programmakaer