HISTORY

english

Superstar GENT logo PNG
Oprichten radiostation in 1979 :

Radio DJ  Gerard Valkhof was werkzaam bij Radio Atlantis Gent.

Na een interview met de krachtpatser John Massis (+) werd besloten om samen een eigen radiostation op te starten.

 

John Massis
John Massis

Het motief voor het opstarten van een radiostation was dat volgens hen in Gent geen enkele radio te beluisteren was die kwaliteit bracht. John Massis had reeds enkele keren gemeld via de BRT dat het volk meer recht zou moeten hebben op vrije meningsuiting. In een café ergens in West Vlaanderen kon het tweetal voor 50.000 BF twee platendraaiers, een cassettedeck, een mengpaneeltje en een 5 Watt-zender op de kop tikken.Het beginkapitaal werd door John Massis voorgeschoteld die ook financieel verantwoordelijk was in de beginperiode.

Eerste studio
Eerste materiaal

Er werd gekozen voor de naam “Superstar” , wat nogal logisch is , namelijk John Massis  was zelf het levende bewijs van een “Superstar”.

De allereerste testuitzending was op 10 oktober 1980. Men vertelde toen op de radio “Uw Gentse Vrije Radio vanuit Brussel “. Dit omdat het uiteraard illegaal was om uit te zenden.

Om de speurders van de toenmalige RTT nog wat meer te misleiden werd een postbus adres te Ruiselede opgegeven. (nvdr: het befaamde “postbus 80 – 8080 Ruiselede” met het gelijknamige radioprogramma)

Superstar_5

Superstar badge

Na enkele test te hebben gedaan op frequenties 100,00 MHz en 101,00 MHz werd vanaf 1983 definitief gekozen om het signaal te verspreiden via 102,30 MHz. Men bleef uitzenden op deze frequentie tot de legalisatie eind jaren tachtig. Dan werd de FM frequentie 107,70 MHz toegewezen aan Radio Superstar.


Start 1980 :

In het begin werd enkel een paar uur per week uitgezonden .

Eind oktober 1980 schakelde men over op een wekelijks programma van vijf uur iedere woensdag. De eerste medewerkers waren meestal vrienden en familieleden.

De zender was een 5 Watt stentor in een klein bakje en de zendantenne was op het balkon op de 17e verdieping van een appartementsgebouw gemonteerd. Door het vele beton van het gebouw , was Radio Superstar toen enkel in het zuidwestelijk gedeelte van Gent te ontvangen.

Een tijdje droeg de zender dan ook de naam Radio Superstar Drongen.

Lidkaart Drongen PNG
Radio Superstar kende ook heel wat moeilijke periodes.

Reeds in 1980 nam de toenmalige RTT de 5 Watt zender in beslag.

In december 1982 werd de in gebruik genomen 50 Watt Pascal- kristal gestuurde zender, verzegeld. Reden, er waren klachten dat de luchtvaartband werd gestoord, maar enkele  dagen later werd de zender terug vrijgegeven. Hierbij de krantenknipsels van kranten “Het Volk” en “Nieuwsblad”, in die tijd “groot nieuws” .

Krantknipsel december 1982-2    Krantknipsel december 1982     Uitzendgebied

De PASCAL 50 Watt FM zender .Gebruikt tot 2004
De PASCAL 50 Watt FM zender, gebruikt tot 2004

Activiteiten :

De inkomsten van Radio Superstar waren in het begin afkomstig van lidkaarten en Drive-In Shows. Er was wel toen altijd wel een groothandel te vinden, die in ruil voor het vernoemen van de naam op de radio, financiële steun gaf.

Er zijn ook activiteiten georganiseerd zoals autozoektochten, wandeltochten, fietstochten, playback- en soundmixwedstrijden, sportevenementen, enz….

Jaarlijks werd er een groot fan bal georganiseerd met een groot eetfestijn en optredens van bekende Vlaamse en Nederlandse artiesten .

06               super_nacht

Ook werden allerhande hulpacties georganiseerd zoals Mensen Helpen Mensen. Dit was een geldinzamelactie voor mensen uit de regio die het financieel moeilijk hadden. Deze actie heeft met groot succes zes maal plaats gevonden.

Legale zendvergunning :

Wegens een decreet voor vrije radio’s in Vlaanderen begin 1983, diende men om een zendvergunning te bekomen een dossier op te stellen met de gebruikte apparatuur en een lijst van medewerkers .

Dit bleek echter niet eerlijk te verlopen want alle medewerkers kregen toen een PV Pro-Justicia en werden veroordeeld tot een geldboete en zes maanden voorwaardelijk wegens etherpiraterij.

Storm en zendantennes :

Tijdens de januaristorm begin jaren negentig brak de dertig meter hoge zendmast af op onze locatie Groene vallei. Alleen de antennekabel hield de afgeknapte mast vast over de rand van het 50 meter hoge appartementsgebouw. Het bestuur koos toen voor een stormbestendige opstelling en verhuisde de zender en antenne naar een 68 meter hoog appartementsgebouw aan de Gentse Watersportbaan.

Antennemast op linker flatgebouw Watersportbaan Gent
Antennemast op linker flatgebouw Watersportbaan Gent
gent-neermeerskaai02
Close Up van antennemast met dipoolantennes

 

 

 

 

 

 

 

Deze opstelling werd tot het einde gebruikt. De link tussen zender en de studio werd verwezenlijkt door een gehuurde audio-telefoonlijn.

Ondertussen werd het uitzendschema uitgebreid naar een dag programmatie van 8:00 u tot 20:00 u.

In den beginne 1982 ,Frans Van Damme - Bobby James - Gerard Valkhof
In den beginne 1982 ,Frans Van Damme – Bobby James – Gerard Valkhof

De toenmalige medewerkers waren Gerard Valkhof, Erwin De Gooyer, Bobby James, Bieke, Frans Van Damme, Ton Scheldeman, Bart Jacobs, Ad Van Zeil, Peter Van Landen, Koen Crucke, Danny Sinclair en vele anderen. Later kwamen er ook nog enkele vrouwelijke stemmen bij, (zoals Lily Castel) , die later zelfs de meerderheid haalden. Radio Superstar mag dan zeker de naam dragen van de enige Vlaamse vrije radio, die op een moment meer vrouwelijke medewerkers telde dan mannelijke medewerkers.

Radio en televisie :

In 1982 meldde stichter John Massis om een TV-station te beginnen. De pers werd aangeschreven en Radio Superstar werd toen prompt omgevormd tot Radio Televisie Superstar (RTS).

Krantknipsel RTS 1982

 

Televisie-uitzendingen zijn er echter nooit geweest, toch bleef het station nog een tijdje onder “RTS “uitzenden.

 

Eind 1982 wordt besloten om terug met de benaming Radio Superstar uit te zenden en de frequentie 102,30 MHz werd toen gedeeld met Radio One.

 

Alszo werden de onderhoudskosten van zender, antenne en studio’s gedrukt. Radio Superstar verzorgde de uitzendingen van 7:00 tot 19:00uur. Radio One nam de resterende 12 uur over.

JAREN 90 :

Eind jaren tachtig tekenden beide radiostations een contract met de Franse keten SIS (Station Indépendante Satélite). Na het faillissement van de keten besloten One en Superstar hun eigen weg in te slaan.  SIS sticker PNG

Er volgde toen gedurende vijf jaar een moeilijke periode voor Radio Superstar omdat ongeveer de helft van de medewerkers en vertegenwoordigers zich aansloten bij Radio One, dat verhuisde naar een nieuwe locatie en de naam Radio SIS bleef gebruiken op 102.8 MHz FM . Deze zender richtte zich toen tot dance-music en zou later omgedoopt worden tot Topradio.

Radio Superstar bleef uitzenden in dezelfde studios en kreeg met de zendvergunning 24u op 24u de frekwentie 107.70 Mhz toegewezen.

De nieuwe slogan ” je hoort ons elke dag” klonk door menig huiskamer.

Superstar_2

  super_20foto

De jaren 2000 :

De frekwentie 107.7 ,werd voor de 2e maal gedeeld. Studentenradio UrGent gebruikte de avond- en nachturen. Deze samenwerking duurde tot wanneer UrGEnt zijn eigen frekwentie toegewezen kreeg in 2004.

Begin juli 2003 was Radio Superstar nog de enige overblijvende volledig onafhankelijke stadsradio van Gent. Het bestuur besliste toen om de radio te vernieuwen. Na jaren met de slogan ‘Je hoort van ons elke dag’ door het leven te gaan, was het begin van de grote vakantie een ideaal moment om het eindelijk allemaal eens over een andere boeg te gooien. Er werd toen beslist om de slogan “De kracht Van Muziek” te gebruiken.

Ook de programmatie werd aangepast. Radio Superstar werd tijdens de week “De Nieuwsradio”. De hele dag door was er non stop muziek met een 4-tal nieuwsflitsen per uur uit binnen- en buitenland te horen. Tussen 12:00 en 13:00 was er “Middagpauze” met Gents Nieuws en tussen 13:00 en 16:00 presenteerde John Van Den Driessche (+) het programma de “Kracht Van De Middag”, een programma boordevol nieuws, items, prijzen en muziek.

In het weekend waren er van ’s morgens vroeg tot middernacht live programma’s te horen gaande van oldies op zondagmiddag, dance op zaterdagavond, uptempo op zaterdagavond en holebi programma’s op zondagavond. Er werd een nieuw jinglepakket aangekocht. Zowat 80% van de oude jingles werden toen definitief geklasseerd.

Uitzendstudio gebruikt door Superstar, Radio One en SIS in de jaren 90. Deze is gebruikt tot 2004
Uitzendstudio gebruikt door Superstar, Radio One en SIS in de jaren 90. Deze is gebruikt tot 2004

 

Einde van een radioperiode :

Wegens de hevige concurrentie van nationale en regionale stations , werd begin 2004 het plan opgevat om de radio te vernieuwen en de naam te veranderen in SunFM.

Echter de heersende crisis hadden de inkomsten van de laatste maanden zodanig bepaald, dat  er snel diende gezocht naar een nieuwe radiopartner .

En op zondag 19 april 2004 was het definitief gedaan met Radio Superstar. Na een “laatste uur”  begon om 12:00u de programma’s van MaevaFM . Enkel een technieker bleef om alles draaiende te houden.

Bij de nieuwe vergunningen kreeg Superstar de frekwentie 104.9 toegewezen en kwam het persbericht “Superstar gaat uitzenden op 104.9 en dat vanaf 27 mei 2004”.

Echter de samenwerking met Maeva FM op 104.9 MHz was van korte duur en de directie  besloot definitief de knop om te draaien,….

Superstar in het radiolandschap :

Radio Superstar Gent 107,70 FM was de laatste onafhankelijk radio in Gent en was een begrip in de radiowereld. Het radiostation draaide steeds op eigen krachten en was dus onafhankelijk van derden of ketenvorming. Radio Superstar evolueerde van een familieradio in de jaren 80/90 naar een nieuwsradio waar de muziek werd afgewisseld met nieuws, weer en sport.

De mogelijkheid van Superstar medewerkers van het eerste uur, om het station via internet weer leven in te blazen is hiermee een feit .

Luister elke dag naar ons , hier via de website, smartphone, internetradio of SMART TV .

Blijf luisteren als je onze website verlaat door op de HOME pagina , het  “Listen Live” icoon te klikken.

listenlive

 

Wij wensen je nog veel luisterplezier met RADIO SUPERSTAR !

 

Radio historiek

10 oktober 1980 : Eerste FM uitzending .

19 april 2004 : Stopzetting uitzending op FM

2014 –  2015  : Start uitzendingen via internet .  Weekendradio van vrijdagavond 22 uur  tot zondagavond 22 uur.

September 2015 : Start uitzendingen 24 uur per dag .

Programmaschema’s  1980 – 2017